12 feb. 2012

ION, X, ZAPADA, SACOSA PORTOCALIE SI STATUL ROMAN

Romania este ingropata in cea mai mare cantitate de zapada cazuta vreodata in ultimii 100 de ani. Ingropata este si vila coruptului X cat si casa vecinului meu - sa-i spunem "Ion". Drum neasfaltat are si Ion, dar si X. Ultimul si-a facut o casa cu 450 m.p. utili pe cand Ion locuieste in casa mostenita de la parintii lui care are undeva la 60 m.p.. Acoperisul lui Ion este incarcat de zapada ca si cel al lui X. Ambi sunt blocati in case fara a putea nici macar aduce apa si paine.
Insa X se incalzeste inca la gandul ca prietenii lui sunt cei care trag sforile si ca dupa ce se va mai incalzi un pic, cu doua licitatii publice, va construi casa fiului sau. Asta ii mentine speranta si astepata rabdator venirea primaverii.
Ion resimte frigul si senzatia termica scade numai la gandul ca pensia lui de 500 Ron nu ii ajunge nici macar 10 zile de incalzire intr-o iarna dificila.
Atat Ion cat si X au un numitor comun prin simplul fapt ca locuiesc in Romania, in statul proprietate a politicului. In statul care nu are nici sector public si nici privat. Statul in care autoritatile sunt atat de prost platite incat diminetile acestora par ca nu au rasarit de soare. Unde privatul supravietuieste in baza contractelor cu statul si competenta leala este undeva pusa printr-o lege pierduta intr-un Monitor Oficial.
Este atat de grea situatia Romaniei incat nici nu-mi imaginez de unde s-ar putea incepe reformarea ei. Atat de mult s-a impins in ridicol puterea statului incat, orice vorba si initiativa prezentata pare ca inca o zi de ninsoare neintrerupta.
Inchipuiti-va ce minte are X, care si-a construit "casuta" lui platind totul cash, langa o padure, dar la care ajunge pe drumuri impracticable inclusiv mersului normal. Ca nu-l intereseaza situatia lui Ion am inteles asta de multa vreme. Dar ca e atat de lipsit de imaginatie incat isi face o casa printre hartoape si nomol,pune sub semnul indoilelii inteligenta sa naturala. Dar are si o piscina unde probabil isi spala pantofii plini de noroi cand ajunga acasa.
Asta este Romania de azi - o tara fara drumuri si fara autoritati. Ceea ce vedeti la televizor nu sunt Guvernul Romaniei si nici Presedintele unei tari. Este imaginea unei Societati pe Actiuni, dar cu sediul in Insulele Cayman (ca nu platesc vreun impozit) care va prezinta din cand in cand, schimbarea actionariatului acesteia. Romania de destula vreme nu mai are un stat de drept de sine statator.
Un stat puternic este reprezentat de cetateni alesi, care sa gestioneze problemele si sa asigure stabilitate. Romania are un grup de persoane care se rotesc din cand in cand intr-un spectacol care se numeste alegeri. Din cand in cand apar sacose de diverse culori( politice si acestea) in care putem gasi o sticla de ulei, zahar si 2 ciocolati. Practica care umileste cetatenii romani in mod deliberat. Umiliti cu sacose, discursuri mincinoase, sfidare totala. Asa ca X, gandindu-se la casa pe care o va construi, da cadou o sacosa lui ION. Insa amandoi locuiesc in aceeasi mocirla, numai ca unul e mai bine imbracat ca celalalt. Ion stie ca X il inseala, protesteaza din cand in cand in strada, dar X are in spate o intreaga armata de oameni, care ca si el, au case langa padure, in drumuri desfundate, si care vor construi o casa pentru progeniturile acestora.
Desi X se roteste in SA-ul mentionat mai sus din 1990 incoace traieste cu frica zilei de maine si cu mare graba incearca sa-si termine "afacerile" in ritmul cel mai rapid. Pentru ca daca Ion se revolta si SA-ul se desfiinteaza nu va apuca sa lase case fiecarui membru al familiei.....Cat despre drum....sa-l faca Ion daca vrea, pentru ca acum e criza si nu sunt bani pentru prostii.
Insa Ionii protestatari din orasele Romaniei si din Diaspora nu mai sunt dispusi sa digere "gogosile" prietenilor lui X. Si e posibil ca uleiul si zaharul din pungile pentru "milogi" sa fie destinate in directia capetelor neluminate care gandesc, inca, la manipularea alegerilor locale, nationale sau de orice tip ar fi ele.

Un comentariu:

  1. Noul prim-ministru al Romaniei a avut o iesire, dpdv meu aberanta numindu-i pe unii batrani de 70-80 ani "lenesi care stau la caldurica" asteptand ajutor de la autoritati in loc sa puna mana pe "Wola,autofreza si tanc cu senile"si sa-si dezapezaeasca curtea si inca vreo 500 km drumuri judetene.Autoritatile nu pentru asta exista!Rolul lor este ca dintre ei, unul putin mai rasarit "care a citit mult" sa se burzuluiasca la noi cetatenii care avem nesimtirea de a avea "exigente" pentru ca vrem sa fim scosi afara din zapada.Nu stiu de unde ni se trage noua dorinta de a dori sa ne hranim,sa ne incalzim,in ansamblu sa traim pe banii nostri...Cum putem deranja aceasta specie cu cerintele noastre marunte? Personal consider ca exista ceva in incaperile ce tin de putere, in care daca intri te contaminezi instantatneu cu aroganta,suficienta,trufie si nesimtire.Incompetenta probabil este deja la purtator.

    RăspundețiȘtergere