19 dec. 2011

DESPRE DIVORT SI CONSECINTELE ACESTUIA (I)

            Divortul, in afara procedurii juridice aduce si supune un proces de transformare personala, familiara si sociala care afecteaza nu doar protagonistii acestuia ci si copiii. In acest sens este bine sa avem o viziune de ansamblu generala la ora in care decidem sa facem acest pas pentru a nu provoca prejudicii copiilor.
           Astfel ca in baza experientei cabinetului nostru de avocatura (cu procese pe rol atat in Romania, cat si in Spania), precum si in baza reuniunilor avute in cadrul Colegiului de Avocati din care facem parte putem spune ca ar exista cateva recomadari in ceea ce priveste intelegerea noii etape de viata - cea de persoana divortata*.
1. DIVORTUL ESTE MAI MULT DECAT UN PROCES LEGAL
         Toate rupturile de familie aduc - in afara procesului juridic - un proces emotional, personal si psihologic pe care le traiesc atat adultii cat si copiii acestora. Avocatii si judecatorii rezolva numai chestiunile juridice si nu si cele emotionale. Acest proces emotional necesita destul timp pentru a fi asimilat si depasit, fiind multe cazurile in care exista tensiuni intre adulti si intre acestia si copii.
2. PROBLEMA NU ESTE DIVORTUL, CI "DIVORTUL IN RELE CONDITII"
            In mod normal ruptura dintre parinti nu trebuie sa fie sau sa aduca un prejudiciu pentru copii. Este o maniera negativa de a rezolva ruperea casatoriei care aduce dupa sine consecinte negative pentru copii. Acestia din urma pot depasi aceasta situatie daca parintii coopera pentru rezolvarea de o maniera calma a divortului.
3. IN DIVORTUL DE COMUN ACORD TOTI CASTIGA
          Divorturile in care nu exista acord comun se centreaza in general in critici reciproce, tensiuni intre autorii divortului; se bazeaza asadar in cautarea unui culpabil. In schimb, rupturile de comun acord favorizeaza un climat de dialog intre parinti si genereaza un ambient favorabil in ceea ce priveste relatiile parinti - copii.
4. SE SEPARA PARINTII SI NU COPIII
             Divortul supune disparitia legaturii familiare intre adulti, incepand alt tip de relatie intre tati - mame si copii. Indicat ar fi ca minorii sa pastreze o relatie buna cu parintii.
5. SEPARAREA NU PRESUPUNE PIERDEREA NICI UNUI PARINTE
              Ambii parinti, in masura posibilitatilor, trebuie sa explice copiilor intr-o maniera in care acestea pot intelege, ca vor divorta. Aceasta informatie trebuie comunicata intr-un climat de incredere, coerenta, insa fara a alimenta false sperante de impacare a parintilor. Trebuie asigurati ca sunt iubiti in continuare de ambii parinti (evitand sentimentul de abandon), ca nu sunt vinovati de nimic si ca ambii parinti se vor ocupa de ei.
6. COPIII NU SUNT PROPRIETATEA MAMEI SAU TATALUI
            Chiar daca s-a oferit custodia minorilor unuia din parinti, ambii continua sa fie indispensabili pentru cresterea si educarea copiilor si lipsa oricaruia dintre ei reprezinta lipsa suportului afectiv fundamental pentru dezvoltarea acestora. Atitudinile de "posesie" asupra copiilor care exclud celalalt parinte aduc un grav prejudiciu minorilor. Astfel, trebuie evitate aceste manifestari de dispret sau acordarea unei importante minime a celuilalt parinte.
7. DIVORTUL NU SEMNIFICA TERMINAREA OBLIGATIILOR COMUNE IN CEEA CE PRIVESTE MINORII
           Dupa divort, tatal si mama trebuie sa continue sa dialogheze despre toate problemele care afecteaza pe copii. Grija zilnica a acestora necesita o organizare si distribuire a timpului si, desi custodia o are un singur parinte, ambii continua sa fie responsabili in ceea ce priveste patria potestad. Aceasta semnifica obligatia pàrintilor de a se consulta si comunica de omaniera onesta, fluida, deschisa si normala deciziile importante cu privire la educatia, dezvoltarea fizica, intelectuala si afectiv-emotionala a copiilor. Trebuie evitate discrepantele si contradictiile educative pentru a evita santaje emotionale, aliante si manipulari ale copiilor.
8. ESTE IMPORTANTA CALITATEA RELATIEI CU MINORII
        Relatia copiilor cu parintele care nu locuieste cu ei (care nu detine custodia) trebuie sa fie periodica, constanta. Este un drept al copilului. A pune obstacole, a intrerupe regimul de relatii poate sa repercuteze grav in stabilitatea emotionala a copiilor si sa genereze grave prejudicii psihologice.
9. NU UTILIZATI COPIII
        Chiar daca relatia adultilor a fost deosebit de dificila emotional, trebuia acordata atentie cu prioritate la necesitatile copiilor. Nu utilizati copii in conflicte si nu canalizati prin acestia tensiunile pe care divortul vi le-a generat.
10.INLESNITI ADAPTAREA COPIILOR LA NOUA PERECHE A PARINTELUI
        Este frecvent ca, dupa un divort, unul sau ambii parinti sa-si refaca viata sentimentala cu alta persoana. Introducerea unei terte persoane in viata copiilor trebuie sa se faca cu tact si progresiv si cand este perfect consolidata. Trebuie lasat clar copilului ca acest lucru nu supune renuntarea la tatal sau mama lui.

       Toate divorturile in care exista o lipsa de dialog intre parinti pot aduce si modifica viata copiilor de o maniera traumatica cum este pierderea unuia dintre parinti, lasand amprente in dezvoltarea acestora.

*a se vedea si "DECÁLOGO DEL BUEN DIVORCIO" - Juzgados de Familia de Malaga, Spania, SP/DOCT/3966











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu