22 oct. 2012

DIASPORA EUROPEANA ROMANA CONTEAZA?



(REPORTAJ AL ZIARULUI "OCCIDENTUL ROMANESC" PUBLICAT INTEGRAL CU PERMISIUNEA ACESTUIA - sursa http://occidentul-romanesc.com/?p=5465) 

CINE REPREZINTA ROMANII DIN DIASPORA?

Reporter: Pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie, cunoscutul artist Victor Socaciu va candida în colegiul nr. 1 Europa pentru Camera Deputaților. Care este părerea dumneavoastră în acest sens?
Tamara Precup-Fernández - Málaga: Cu toate că sunt căsătorită cu un spaniol iar părinții mei locuiesc de ani de zile cu noi, nu m-am gândit niciodată să renunț la cetățenia română. Iubesc România unde încă mai am foarte multe rude și prieteni. Sunt dezamăgită însă de viața socială din țară și fac comparație cu cea din Spania. Diferența este enormă și asta mă doare. Încă mai sper într-o mare schimbare în bine și-n oameni care să se ocupe cu adevărat de poporul român, de România. Sunt mulți tineri educați și pregătiți profesional în țară. Ar trebui lăsați să elimine ultimele rămășițe comuniste de peste tot și să construiască o altă Românie, o țară care a fost frumoasă și bogată cândva și a fost sărăcită în ultimii ani de niște derbedei de cea mai joasă factură care și-au umplut hambarele pentru șapte generații. Îl cunosc pe Victor Socaciu. E un artist pentru care am mult respect și apreciere dar nu cred că este omul potrivit să reprezinte românii din diaspora. I-ar fi foarte greu. În opinia mea, reprezentantul comunităților de români din străinătate trebuie să fie unul din mijlocul acestora. Victor Socaciu sau oricare român trimis din România nu poate simți ce simte cel care trăiește și muncește în afara granițelor țării.
Marius Vili Sârbu – Madrid: În primul rând cred că trebuie să definim diaspora europeană: totalitatea cetățenilor români care locuiesc în afara granițelor României în spațiul european. Am specificat asta ca să știm despre ceea ce vorbim, pe cine reprezintă colegiul nr. 1 Europa și indirect cine sunt cei reprezentați. Personal nu-l cunosc pe Victor Socaciu. Cunosc ceva despre activitatea dânsului în domeniul artistic, dar politic îmi este total necunoscut. Vorbim din câte înțeleg despre o decizie politică în ceea ce ne privește direct și nicidecum despre alte activități. România trece printr-un moment destul de dificil și are nevoie de o politică socială bine determinată și decizii politice importante. E multă treabă de făcut. Nu ne putem juca cu treburi atât de importante și să mai pierdem încă patru ani inutil. În acest sens, părarea mea și a colegilor mei din PSD a fost destul de clară încă de acum câteva luni când am avut întâlnirea socialiștilor din Comunitatea de Madrid: candidatul trebuie să fie din diaspora, adică să locuiască în diaspora pe cont propriu și nu sponsorizat de bugetul de stat. Să fi fost o persoană activă în relația cu cetățenii români în ultimii trei ani și să fie politician social-democrat. În concluzie, persoana trebuie să fie o soluție reală la problemele cu care românii se confruntă în afara granițelor.

Valentin Panaite - Toledo: Părerea mea personală este că, iar se repetă greșelile trecutului. De ce domnii cei mari de la București decid ei cine să ne reprezinte? Ce știu ei cu ce ne confruntăm noi? Habar nu au că existăm și își aduc aminte numai atunci când sunt alegeri. Mai vine un Wiliam Brânză și un Viorel Badea și ne păcălesc cu un mic și o halbă de bere și treaba-i aranjată pe încă patru ani. Ei își umplu sacii și se îmbogățesc nejustificat pe spinarea noastră și noi iar rămânem cu degetul în gură... Ce părere am că l-au numit pe Victor Socaciu? Una foarte proastă! Și îmi permit să-i întreb public pe domnii de la București: de ce ne impuneți ce vreți voi? De ce nu ne lăsați să ne alegem noi cine să ne reprezinte? Pe Victor Socaciu îl știu. E cântăreț la zongoră. Ce știe el de românii din străinătate? Ce poate știi un cântăreț la zongoră ce-i ăla imigrant și cu ce se luptă și cum, ca să supraviețuiască în străinătate pentru că țara lui l-a alungat? Nu, domnilor de la București. Nu sunt de acord să fiu reprezentat de actori și cântăreți. Ei să rămână acasă. Acolo e locul lor. Să cânte și să-și vadă de ale lor. Să lase politica la cei ce știu să o manevreze ca să ne fie bine la toți.

Geanina Boicu - Barcelona: Consider că acest domn, Victor Socaciu nu cunoaște și nu va cunoaște prea curând situația și realitatea pe care o trăiesc românii din străinătate și nici problemele cu care aceștia se confruntă zi de zi. În campania care urmează, probabil va veni cu câteva propuneri (dacă va veni să își facă campanie în străinătate) care nu se vor materializa niciodată pentru că nu va fi niciodată capabil să înțeleagă realitatea cu care noi, românii din afara granițelor ne confruntăm. E foarte plăcut să vii și să promiți așa cum au făcut toți cei care ne-au reprezentat până acum și apoi să uiți patru ani cu desăvârșire ce ai promis. Și odată trecuți acești patru ani să vii să ceri iarăși voturile făcând alte false promisiuni. Nu am fost consultată în ceea ce-l privește pe Victor Socaciu! Mai mult, ni s-a promis de la bun început că va fi un candidat din rândul românilor din străinătate. Însă evident deciziile se iau de către câțiva de la „centru” și din câte observ, se va continua pe aceiași linie: persoane impuse indiferent de care partid vorbim.
Eu nu mă simt reprezentată, dar totuși cică am fost reprezentată eu și toți românii care aparțin colegiului 1 Europa de către Wiliam Brânză și Viorel Badea. Chiar dacă acești domni aparțin unui partid cu care eu nu simpatizez, încerc să găsesc ceva din activitatea lor parlamentară care să aibă ca rezultat îmbunătățirea situației românilor din străinătate dar din păcate nu găsesc nimic relevant în acest sens.

Șerbu Cătălin – Zaragoza: În legătură cu candidatura lui Victor Socaciu pentru Colegiul Diaspora 1 Europa. Nu avem ceva împotriva omului Victor Socaciu, dar ar fi trebuit să existe totuși o minimă consultare a organizațiilor din diaspora în acest sens. Nu consider normal să nu fie întrebați și cei care vor munci în mod direct în campania dumnealui și cu care va colabora în mod direct. Românii din Diaspora ar fi dorit totuși un reprezentant ales din rândurile lor, asta și datorită eșecului lui Wiliam Brânză și Viorel Badea în a reprezenta diaspora. Sper totuși că va exista o colaborare bună și românii din diaspora vor fi bine reprezentați indiferent de numele celor ce vor fi aleși. Până la urmă, interesul general trebuie să primeze.

Mihaela Ghebuș - Coslada: Trăiesc într-o societate normală, civilizată. Statul spaniol mi-a oferit în doar câțiva ani ceea ce țara mea nu a reușit în 30 de ani. Îmi cresc copii în condiții civilizate, sistemul sanitar este de mare clasă iar societatea este una cum am visat pentru România. Cât îi va trebui țării mele să ofere poporului său ceea ce Spania le-a dăruit spaniolilor? 30-40 de ani? Dacă va fi condusă de aceleași personaje odioase cărora le sunt dezvăluite astăzi, rând pe rând mizeriile de care au fost în stare în opt ani de zile, probabil că atât va dura până România va căpăta iar culoare și frumusețe. Dacă vom știi să alegem oameni potriviți la locul portivit, atunci țara noastră va înflori ca prințul din poveștile lui Ispirescu: într-un an, cât alții în 10... Cu toată sinceritatea, nu cred că Victor Socaciu este omul potrivit pentru diaspora. Iar de micii și berea lui Wiliam Brânză și a PDL și de poze pentru arhivă ne-am săturat. Suntem sătui și de comuniștii, șpăgarii și hoții din țară. Nu mai doresc așa ceva pentru mine și familia mea. Avem nevoie de oameni care să ne reprezinte interesele. Unul de-al nostru. Nu contează că trăiește în Anglia, Italia, Spania sau Belgia. Dar să fie ca noi, cu noi, pentru noi. Victor Socaciu e un mare artist dar la viața de imigrant e repetent. Avem nevoie printre noi de unul care ne știe necazurile și ofurile. De aceste aspecte ar trebui să țină cont mai marii de la București.

Dragoș Mihai Bivolaru - Madrid: În primul rând doresc să mulțumesc redacției Occidentul Românesc pentru eforturile pe care le depune pentru a ne ține la curent cu știri și informații de ultimă oră din România și Spania. Părerea mea despre Victor Socaciu este una dintre cele mai bune din punct de vedere artistic, dar din punct de vedere politic consider că nu este persoana potrivită să reprezinte românii din afara granițelor românești în Europa. Ar fi bine să-și continue cariera muzicală unde are o mare valoare și să lase pe alții care trăiesc în străinătate printre români, să ne reprezinte. Avem nevoie de cineva care știe foarte bine situația românilor care trăiesc în țările Europei, avem nevoie de cineva dintre noi, cineva care ne poate ajuta cu un sfat și ne poate reprezenta interesele mai ales în situația economică în care ne găsim în momentul de față.

Mariana Bratu – Coslada: Este știut faptul că sportivii și artiștii sunt cei mai buni ambasadori ai României. Victor Socaciu a avut intervenții pozitive în Parlamentul României și consider că este un deputat bun pentru orice colegiu din România. Despre numirea pentru a reprezenta diaspora românească nu am fost consultați, am fost doar anunțați și consider că noi trebuia să venim cu propuneri, motiv pentru care nu suntem mulțumiți de alegere. Am înțeles că o parte din presa românească din Spania scrie despre faptul că Wiliam Brânză a fost în comunitățile de români pentru a vorbi cu ei și a le cere să-l susțină. Noi nu avem nevoie de cineva care să se plimbe pe banii statului prin comunitățile de români, pentru că de vorbit putem vorbi forte bine noi între noi. Și apoi, avem nevoie de cineva care să se implice în problemele de care ne lovim zi de zi.

Marcel Drăgan - Madrid: Nu încape nicio îndoială că Victor Socaciu nu este cunoscut și recunoscut (mai mult pentru activitatea sa artistică), dar în opinia mea nu are habar de problemele cu care s-au confruntat și se confruntă românii din diaspora.

Valentina Iamandi - Navas del Rey: Sunt un pic nelămurită de decizia aceasta pentru că, din câte cunosc, candidatul propus de noi, la nivel de Navas del Rey și Madrid în general, a fost alta. În acest moment nu pot da detalii exacte despre mecanismul care a condus la desemnarea lui Victor Socaciu. Urmează să ne informăm la Madrid despre acest lucru. Avem o sedință în curând cu toate birourile executive și cu siguranță dezbatem și această chestiune. Am avut o reuniune la Gruparea Socialista Româna din Comunitatea de Madrid la începutul lunii august și din cele două propuneri făcute pentru reprezentanții diaspora a reieșit clar numele lui Marian Popescu. Cât despre Victor Socaciu ca reprezentant al diasporei nu s-a pus în discuție nicio secundă. Dânsul din câte știu nu locuiește în străinătate și adevărul este că nici nu știam că face parte din PSD.


Reporter: Cine considerați că trebuie să reprezinte interesele românilor din străinătate?
Tamara Precup-Fernández - Málaga: Doar un imigrant român rezident în una dintre țările Europei poate reprezenta real interesele românilor din străinătate. Sub nicio formă nu unul impus de București care habar nu are ce înseamnă să fi imigrant, care habar nu are cu câte necazuri se confruntă românii din diaspora. Dacă se procedează în vechiul stil comunist, nu se va realiza nimic, niciodată. Dimpotrivă. Iar va veni unul trimis de la centru care pe bani publici îi va cumpăra pe români cu serbări comuniste, cu mici și bere, cu două poze și un zâmbet fals și își va urmări doar propriile interese meschine.

Marius Vili Sârbu – Madrid: Personal nu cred în schemele de șah ale partidelor românești care, așa cum s-a văzut și în dezastrul făcut de PDL, nu folosește decât la provocarea unei stări de nemulțumire în rândul membrilor și care afectează credibilitatea politică direct în rândul acestora. Reprezentarea trebuie să fie făcută din rândul persoanelor conectate direct la problemele românilor din Spania, așa cum am mai spus. Eu nu știu de ce aceste lucruri sunt văzute la nivel superficial pentru că politica în diaspora s-a ridicat la un nivel destul de înalt. În Spania avem un parteneriat serios între PSD și PSOE pentru coordonarea unor acțiuni comune și sprijin reciproc concretizat printr-o colaborare la nivel de comunități autonome. Pentru aceasta trebuie să existe un partener viabil: cunoaștere reciprocă, folosirea limbii spaniole, planuri de acțiune politică comune și, cel mai important, reprezentantul să știe exact ce propuneri trebuie să facă pentru comunitatea pe care o reprezintă. Cred că s-a terminat cu filosofia PDL „facem un concert și-o poză pe facebook ” și trecem la politica serioasă, de care România are nevoie. Dacă nu, rămânem unde am fost. PDL pentru mine este exemplul concludent de lipsă de cultură politică: o improvizație permanentă cu „merge și asa”, și nu a mers. Cât despre reprezentarea românilor consider că potrivit este cel care a fost votat de către organizațiile din Spania: Marian Popescu. Și pentru acesta s-au organizat mai multe reuniuni în Barcelona, Madrid, Castellón și Zaragoza. În acest caz nu vorbim doar de patru organizații ci de toate din aceste regiuni. Organizația Madrid care acum a crescut și în numele căreia pot vorbi, s-a exprimat destul de clar, inclusiv la București pe 16 octombrie. Acum trebuie ținut cont și de părerea organizațiilor din Italia, Austria, Anglia, Belgia, Republica Moldova (din diaspora în general) care sunt îndreptățite să-și propună candidați. Și să și voteze prin delegați sau reprezentanți. Mi se pare absurd să explic aceste lucruri în acest moment, pentru că ele trebuie să fie o practică și în România nu numai în Europa. Organizațiile fac un partid și ele trebuie să decidă și nu un „deget arătător”. Iar decizia lor supusă votului. E o chestiune logică și ține de practica democratică. Dacă nu, le-am numi „dezorganizații de partid”.
Candidatul ales este în viziunea noastră cel care, aparte de efortul personal depus în organizare, a reușit să propună organizațiilor soluții din care am dedus interesul și cunoștințele serioase pe care le deține în ceea ce privește problemele românilor din diaspora.

Geanina Boicu - Barcelona: O persoană din rândul românilor din străinătate și chiar vreau să dau un nume: Marian Popescu. În urmă cu patru ani, această persoană și-a făcut campanie singur, locuiește de 10 ani în Spania și cunoaște foarte bine situația românilor din străinătate și nu mă refer doar la românii din Spania. În acești patru ani a făcut numeroase vizite în Italia, Franța, Belgia, având întâlniri cu comunitățile de români care trăiesc în aceste țări.
Se pare că toate aceste eforturi ale sale și ale echipei nu au fost luate în considerare de către cei care au decis numirea lui Victor Socaciu. Cu riscul de a mă repeta, obligatoriu trebuie să fim reprezentați de cineva din rândul românilor din străinătate. Eu trăiesc și muncesc de 11 ani în Spania și refuz să fiu reprezentată de cântăreți care n-au nicio treabă cu politica și care probabil că în meseria lor, se pricep, deși niciodată nu am fost fan nici Victor Socaciu nici Ionela Prodan.
Închei spunând doar atât: eu știu care sunt cerințele românilor din străinătate, cerințe simple și nu imposibile, dar întrebarea mea este: acești domni știu care sunt dorințele și necazurile românilor din străinătate? Puțin probabil.

Marcel Drăgan – Madrid: Am tot repectul pentru activitatea de până acum al celui care a fost tot timpul alături de noi și mă refer la Marian Popescu, activitate pe care până în momentul de față a fost îndeplinită cu succes deși, de multe ori nu a fost susținută așa cum trebuie de la București. Merg pe mâna lui Marian Popescu, pentru că este singurul care cel puțin la nivel de organizații PSD din Spania, Italia și nu numai, cunoaște toți membrii, le știe dorințele și necazurile și este singurul care s-a zbătut să facă ceva cu adevărat pentru români.

Valentina Iamandi - Navas del Rey: Persoana care a fost votată: Marian Popescu. Asta dacă vă referiți la deputatul de diaspora propus de noi. Cu asta am rămas ultima dată când s-au întâlnit organizațiile. Nu știu dacă au mai fost propuneri din Germania, Anglia, Franța, Austria sau Italia, dar candidatul nostru trebuia să fie cel desemnat de noi, să fie votat de organizațiile din diaspora.

Dragoș Mihai Bivolaru - Madrid: De români care trăiesc în străinătate, care știu ce înseamnă să fii un imigrant într-o țară care nu-i a ta, de români capabili să facă ceva pentru a îmbunătății imaginea nu chiar pozitivă a românilor din străinătate. Consider că persoana cea mai potrivită pentru a reprezenta românii din diaspora este Marian Popescu. Este omul potrivit la locul potrivit! Datorită implicării sale, organizația PSD Spania a devenit foarte puternică. Românii ar trebui să lase orgoliile și culoarea politică la o parte și să se gândească la faptul că numai uniți putem răzbate. Doar împreună putem schimba imaginea destul de șifonată pe care o avem ca nație în străinătate.

OCCIDENTUL ROMANESC
Un material realizat de Alexandru Stancu - Asturias, Cristian Guitars - Barcelona, Mircea Fluieraș - Málaga

26 aug. 2012

CERCUL CAPSUNARILOR ANONIMI


         Ma numesc Marius Vili Sarbu si locuiesc in Spania – adica sunt “capsunar”. M-am inscris de cativa ani in “Cercul capsunarilor anonimi” si adevarul este ca de cand sunt aici am inceput sa inteleg de ce unii sunt dependenti de “capsuni”. Si de ce altii, din Romania, sunt dependenti de “capsunari”. Si sa inteleg de ce sunt mandru de colegii mei “capsunari” din Spania. Cu unii sunt deja prieten, cu altii coleg de partid, altii ma cunosc prin prisma muncii, cu altii calatoresc spre Romania si din Romania. Suntem colegi de capsuni si drumuri lungi.  Dar mi se pare corect sa va povestesc rostul acestui articol.
      Tot ce se povesteste despre un rezident in Spania incepe cu “capsunar”. In afara faptului ca o persoana care, in baza unei munci (inclusiv culesul de capsuni, portocale sau masline) isi castiga CINSTIT existenta, expresia de capsunar s-a extins catre toti rezidentii romani din Spania indiferent de profesia practicata. Este o expresie folosita in Romania de presa, oameni politici si multi din prietenii "capsunarilor".
     Adesea expresia se foloseste in sens de dispret. Alteori de invidie, dar primul sens este cel mai des intalnit. In traducere simpla, capsunar ar fi definit ca “cetatean roman stabilit in Spania si care presteaza munci josnice, fara importanta si nu are dreptul la opinie”. Mi-ar fi placut sa dau o definitie stiintifica dar nu este prinsa in dictionarul academic al limbii romane.
      In mod normal nu ma mira folosirea unui cuvant cu sens depreciativ fata de o categorie de populatie care in mod ONORABIL isi castiga existenta si isi ajuta familia. Traian Basescu, cand era recent ales presedinte apostrofa cu "tiganca imputita" o ziarista, “ciumpalaci” pe manifestantii  anti-guvern si presedinte. Dar cu presedintele “alungat” si expresiile domniei sale de bulibasa frustrat ne-am obisnuit deja. Mira insa atitudinea multora dintre cetatenii romani care inca mai locuiesc in Romania. Ma mira atitudinea moderatorilor de televiziune care, fara nici o jena, categorisesc concetatenii lor cu o porecla nemeritata.
     In realitate ce inseamna “capsunar”? Este acea persoana care, de cele mai multe ori, alungat de mediocritatea, sistemul mafiot de inegalitate de sanse, de tratamentul unui stat care pretinde a face parte din Europa dar este inca la nivel de Kurdistan, alege sa-si cladeasca un viitor propriu sau pentru familiile lor in Spania.
       “Capsunarul” traieste la o distanta de 3800 km de granita Romaniei. Infrunta ruperea de familie si traieste drama permanenta de a nu fi aproape de cei dragi. Incearca sa-si refaca viata furata de toate Guvernele Romaniei prin politicile mafiote de furt si dispret pentru persoanele normale. Este persoana care trebuie sa invete urgent limba spaniola pentru a putea avea o munca si trai intr-o tara care nu este a lui. Care daca are 2 euro, unul il trimite parintilor sai jigniti cu o pensie de 500 RON de catre statul roman. Care trebuie sa munceasca in fiecare luna pentru a nu fi aruncat in strada, sa-si educe copii intr-un sistem de invatamant total strain.
       “Capsunarul” nu are pile in Spania. Nimeni nu-i ofera cadouri si nu are rude la minister sa-i gaseasca un loc de munca cu aer conditionat. Este o persoana decenta care si-a castigat un loc in societatea spaniola, unde culmea, este apreciat, fiind persoana  preferata pentru orice profesie. Este harnic, nu numara orele care le sta peste program si nu pune probleme firmelor in care lucreaza. Este atat de tenace si pregatit incat, cu ajutorul Guvernului Boc, i s-au pus restrictii pe piata muncii in 2011.
      Insa “capsunarul” este un om cu iluzii, sentimente si sperante ca si ceilalti romani. Isi doreste o casa in Romania si si-o construieste cu eforturi pentru ca nu poate fura in licitatii publice. Economiseste luna de luna gandindu-se ca intr-o zi tara lui ii va oferi sansa pe care o merita. Ziua insa este prea departe.
      De putini ani au pus deputati si senatori care reprezinta capsunarii. Acestia vin in vizita, cheltuie banii publici in numele capsunarilor si se intorc la vilele recent construite ca sa vada mersul lucrarilor. Apoi, in cercurile restranse isi rad in barba de oportunitatea de a-si face casa si un viitor copiilor fara a culege capsuni.
     Initial ma deranja expresia de capsunar. Acum ma simt identificat in totalitate cu ai mei concetateni: sunt persoanele de la care multi dintre cei care vorbesc cu dispret despre ei ar putea invata ca MUNCA SI ONOAREA sunt parte integranta a romanilor din Spania sau de oriunde ar fi. SUNT CAPSUNAR SI SUNT MANDRU DE CONCETATENII MEI ROMANI REZIDENTI IN SPANIA! E destul de clar?

21 aug. 2012

SCRISOARE INCHISA DOMNULUI PRIM MINISTRU AL ROMANIEI,

Stimate domnule Prim Ministru al Romaniei,


       Va adresez aceasta scrisoare convins fiind de bunele intentii ale domniei voastre privind interesul romanesc si dorinta de a pune Romania, impreuna cu ai dv. colegi din Guvern, pe drumul spre moderinitate.   
    Vorbesc de multa vreme despre JUSTITIA din Romania. Procedurile penale si civile sunt corespunzatoare perioadei evului mediu. Nu mai vorbim despre sistemul informatic sau orice alta dotare a sistemului. Dreptul comercial este in vremea "trocului". Legislatia muncii romaneasca nu are precedent in slabiciune, iar drepturile angajatilor sunt ca si inexistente. Ministrii de justitie romani ori sunt lipsiti de viziune ori de pregatire. Totul este o forma mascata de a manevra politic prin intermediul justitiei interese personale si afaceri necurate.
        Nici macar in epoca dictaturii legislatia nu era asa de vaga, lipsita de obiect si efect. Acum, pentru furtul de gaini si taieri ilegale de arbori avem reglementare. Insa asta nu ne face un stat modern.
      Adunati oameni competenti ca Romania are destui, ascultati persoanele din sistemul juridic romanesc care isi iubesc meseria si care pot aporta justitiei idei si instrumentele necesare pentru ca aceasta sa-si modifice destinul.
       Asta este cheia domnule Prim Ministru. Cheia spre un stat modern, unde pentru a demite un presedinte care incalca constitutia, nu este iesirea in stada a romanilor ci mecanismele sale democratice: Cele moderne si nu de Evul Mediu.
       Constituiti un Guvern capabil cu care Romania sa intre in istorie. Nu cautati celebritati de nume: in randul partidelor politice aveti oameni foarte bine pregatiti care nu stau in platourile de televiziune toata ziua. Guvernele nu sunt compuse doar din Ministrii - au un aparat de specialitate, departamente.
      Ma simt vinovat si rusinat domnule Prim Ministru de justitia romana. Fac politica de multa vreme si ma simt stingherit ca lucruri asa de importante si semnificative nu sunt in centrul de atentie a Guvernelor romanesti.
      Cetatenii romani trebuie sa se simta in siguranta cu sistemul juridic national. Iar astazi, 21 august 2012, am vazut ce inseamna justitia romaneasca.

MARIUS VILI SARBU
Avocat

3 aug. 2012

ELOGIUL NEBUNIEI - VARIANTA BA..SECU

        Ma asteptam la o decizie rapida si corecta in privinta referendumului. Insa aflu, ca in fapt, in baza listelor electorale reale, s-au prezentat la vot peste 50% din cetatenii reali ai Romaniei (adica persoanele vii). 
        Ma bucur ca Maresalul Antonescu, Regele Ferdinand, Regina Maria si Nicolae Ceausescu nu s-au prezentat la vot, pentru ca fiind prezenti in lista de vot, am inteles optiunea lor de a-l sustine pe Basescu Traian.
        PDL anunta "Am invins!" prin neprezentare. Ce Dzeu poate sa-mi mai povesteasca un sustinator basescian de presedintele "jucator" domiciliat in curtea vecinului?
           Prin urmare, sunt inca in asteptarea rezultatelor reale oficiale. Avem Basescu sau nu avem?

27 iul. 2012

COMUNICAT DE PRESA


Va transmit acest comunicat dorind in mod deliberat sa-mi exprim un punct de vedere care, poate nu a fost foarte accentuat si contundent pentru cunoscutii, prietenii si adversarii mei politici.
In data de 29 iulie 2012 va avea loc Referendumul privind demiterea (sau nu) a presedintelui suspendat al Romaniei – Dl. Traian Basescu. Scriu aceste randuri cu strangere de inima pentru ca, inca din 1990 activez impreuna cu ai mei colegi socialisti din Romania si mai nou – de numai 2 ani – cu socialistii spanioli pentru o viata sociala mai buna, un stat care sa fie unul de bunastare, drepturi pentru cei care muncesc la sustinerea si cresterea statului roman (ma refer aici la lucratorii – angajati – functionari sau angajati in firmele private).
Urmaresc cu atentie scena politicii romanesti si privesc cu ingrijorare atat maturitatea politica a unor cetateni romani care considera faptul ca mecanismele democratiei sunt folosite pentru dictatura si, mai grav, faptul ca aceasta „caracatita” care a impanzit Romania in ultimii 7 ani si jumatate sub conducerea lui Traian Basescu este privita in anumite cercuri romanesti cu simaptie si exaltare chiar. S-au promovat prin intermediul „cumetriei” si relatiilor de afaceri in acesti ani incompetenta, rautatea dusa la extrem, incultura, negarea oricaror simboluri si valori romanesti, indobitocirea si folosirea limbajului de joasa calitate (sa nu-i spunem altfel).
In toata perioada mea de militant nu am negat ideile mele socialiste nici un minut, nici la presiunile puternice cu tente de distrugere ale PD-ului din anul 2005, pus pe eliminarea oricarui adevarsar politic. Pe tot traiectul acesta am cautat sa folosesc intotdeauna un limbaj decent, o atitudine corecta, desi de multe ori categoria de adversar politic era mult coborata limbajului de mahala cu care in nenumarate randuri am fost apostrofat.
Nu mi-a fost teama si nici nu imi este sa-mi exprim liber si cu mandrie opiniile mele, considerand (asa cum am mai spus) ca principiile socialiste adevarate pot fi o solutie la ceea ce acum Europa numeste „criza”.
 Insa acest moment pentru mine, ca politician, inseamna mai mult decat demiterea presedintelui Romaniei: este gradul de maturitate politica al cetateanului roman, modul de folosire al instrumentelor democratiei si intelegerea acestora.
In acest sens, declar public de o maniera total deschisa – asa cum am facut-o intotdeauna – ca daca acest referendum este un esec, in ceea ce priveste extirparea „plagii cancerigene” suferite de Romania prin gradul de coruptie, lipsa de cultura si injosire a cetatenilor romani considerati „prosti”, „masa de manevra” si „ignoranti” de catre PDL, imi prezint DEMISIA din orice functie detinuta in Partidul Social – Democrat Roman.  Si nu din considerentul ca sunt mai bun decat oricine altcineva. Ratiunea este ca nu am pentru ce milita si nu voi fi partasul „tagmei jefuitorilor” Romaniei nici macar din pozitia de opozant al regimului basist.
Imi pun speranta ca acest pas al referendumului va fi unul de maturitate acetatenilor romani, pentru ca cel al clasei politice este in stadiul in care este si care se poate observa in orice publicatie romaneasca.
Daca dupa 22 de ani de la schimbarea regimului totalitar in Romania nu se reuseste identificarea simpla a unor „daunatori” ai vietii politice si sociale din Romania, daca dupa acest rastimp este preferata politica de „bulibasa” a unui presedinte de tara, acest tip de politica nu ma reprezinta.
Exact din motivul ca respect alegerea romanilor de a-l sprijini pe Basescu, demit pentru a lasa drum salariilor vesnice de 100 de euro, pensiilor de 50 de euro si stautul de „tara bananiera” la care am ajuns cu ajutorul Guvernului PDL reprezentat prin persoana lui Traian Basescu.
Pe data de 30 iulie 2012 sper sa spun cu mandrie ca romanii au decis eliminarea „furtului generalizat” din Romania si ca demisia mea nu are sens. Si m-as bucura, in special, pentru maturitatea de care dam dovada toti romanii.



MARIUS VILI SARBU
PRESEDINTE PSD MADRID

23 iul. 2012

SECRETARELE LIDERILOR POLITICI

PAMFLET! ACESTE LUCRURI POT COINCIDE CU REALITATEA. PERSOANELE CARE SE POT IDENTIFICA CU DESCRIEREA FACUTA POT SA-SI DEA DEMISIA SAU SA STUDIEZE CODUL BUNELOR MANIERE!
       Pentru cei care nu sunt inscrisi un partid politic ar trebui sa o faca dintr-un simplu motiv: conversatiile cu secretarele liderilor politici. Pe langa faptul ca omul intr-o viata ar trebui sa calatoreasca, sa intemeieze o familie si sa-si educe copii, conversatiile cu secretarele liderilor politici ar trebui introduse in lista intitulata "lucruri pe care ar trebui sa le fac in viata".
             In primul rand, o data angajate, secretarele devin instant o prelungire a sefilor politici si imaginatia lor o ia razna dintr-o data. Astfel, daca ai nenorocul sa fii intr-o lista a unei secretare  de lider politic iti pot auzi urechile vrute si nevrute. Dar concluzia ar fi, intr-un limbaj indirect al interlocutoarei: "tu stii cine sunt eu? trebuie facuta aia si aia, dar ieri!". Asta daca ai norocul sa scapi de vreun claificativ din care rezulta randamentul scazut pe care il ai.
        Apoi sunt conversatiile la biroul acestora unde, in cazul in care un militant politic se prezinta, trebuie sa fie imbracat "de firma" cu prezenta opulenta pentru a nu fi categorisit de "vai saracul/a". In cazul femeilor le recomand gentile folosite de Elena Udrea care probabil a lansat modelul "hot couture", pentru a intra in categoria persoanelor carora li se vorbeste cu "dv".
      Desi v-ati obisnuit ca sa scriu articole despre nenorocirile PDL condus de capitanul Titanicului nescufundat Traian Basescu, de aceasta data categoria se extinde la toti militantii si liderii politici.
       Din fericire, insa, nu vorbesc din experienta proprie. Dar am colegi care din ce in ce mai des imi explica si reproduc dialogurile fructuoase cu secretara X a liderului politic Y. Daca din intamplare, intr-o conversatie ma voi lovi de un caz similar am sa trimit persoana cu tocul cui - direct proportional cu inteligenta - la....lipit afise in Herastrau sau parcurile locale judetene sau municipale.
     Iar colegilor mei militanti si lideri politici le recomand sa evite colaborarea cu aceste "Elena Udrea a politicii" cum pe aici se foloseste ca o expresie inradacinata.

18 iul. 2012

TRAIAN BASESCU ESTE DEMIS!

      Primesc mesaje tot mai indarjite referitoare la faptul ca e important sa ma prezint la vot: ca daca nu votez e dezastru; ca basescu este salvarea tarii si ce suflet bun are; ca basescu este nenorocirea tarii etc. Trec aici concluziile pentru ca fiecare mesaj in parte este unul contundent cu limbaj care ar exprima mai degraba expozitia ICR de funduri goale din "opera" lui Horia-Roman Patapievici prezentata la Venetia sau Dumnezeu stie pe unde in Europa. Fac tot posibilul si mari eforturi sa ma mentin intr-o linie decenta de comentarii si de aceea transmit celor care ma urmaresc pè twiter sau facebook doua lucruri importante (care de fapt sunt logice):
   1. MA VOI PREZENTA LA VOT la referendumul din 29 iulie 2012 la sectia Ambasadei Romane din Madrid;
         2. VOI VOTA PENTRU DEMITEREA DLUI TRAIAN BASESCU ca multi altii pe care ii cunosc si o spun mai mult sau mai putin cu voce tare.
       Sincer, o vad ca o oportunitate, usurare si un pas inainte pentru Romania si nu ca pe un dezastru natural. Motivele sunt simple: incepand de la atacul impotriva populatiei romane in acesti aproape ultimi 8 ani, de manevre si strategii tipice presedintelui Romaniei pana la atacul personal, direct si fara echivoc al reprezentantilor politici.
        Eu nu cunosc starea sanatatii mintale ale sustinatorilor lui Traian Basescu, dar incep sa ma indoiesc de ea din cauza atacurilor vehemente impotriva celor care "indraznesc" votul in contra ramanerii la Cotroceni a imitatiei de politician pe care o reprezinta. Insa, categoria afaceristilor PDL o inteleg pentru ca o data cu demiterea pierd afacerile. Dar cei care castiga 800 ron lunar si sustin in continuare "maretia capitanului de vas" eu cred ca si-au pierdut mintile. Eu le doresc "sa traiasca bine" in continuare.
      Va asigur ca acelasi lucru l-as fi votat daca oricine altcineva, indiferent cum s-ar fi numit, s-ar fi comportat ca un "violator" al Romaniei si ar fi batjocorit de aceeasi maniera populatia ei.
            E logic, firesc si peste toate - e graba mare sa scapam de asta pentru ca acest om este periculos. Fiecare zi la Cotroceni inseamna afaceri de multi bani pentru oamenii domniei sale. Disperarea face ca atacurile vehemente impotriva oricui ar vota DA la demiterea lui Traian Basescu sa fie ritmice si zilnice. Daca in acesti ani ar fi pus acelasi efort zilnic in favoarea Romaniei, aceste randuri nu erau scrise si nici atata polemica n-ar fi existat.
         Voiam sa scriu si despre cazul in care nu ar fi demis presedintele in data de 29 iulie 2012. Dar este imposibil atat teoretic cat si practic. Pentru ca dovedit este CA CETATENII ROMANI SUNT RABDATORI, DAR NU SI PROSTI!

9 iul. 2012

DREPTUL LA VOT SAU RAHITISMUL GANDIRII

       Au romanii emigranti dreptul de a vota? Eu, sincer, consideram ca acest subiect a trecut si ca oficialitatile romane care au emis teorii de genul "sa luam in discutie votul romanilor care traiesc in afara granitelor" s-a sfarsit. Dar vad ca se insista in aceeasi ignoranta, vecina cu nestiinta si ruda buna, de gradul I, cu ipocrizia.
          Sa vedem: ideea "geniala" a unor politicieni se concretizeaza intr-o dilema simpla pentru cetateanul din afara granitelor. Un roman, daca se afla in strainatate, nu ar mai avea drept de vot din diverse motive, din care cel mai utilizat este cel "pai nu plateste taxe in tara" si ca "nici macar nu stiu cine este presedinte in Romania". Este o teorie gandita de cineva care probabil, stand in baie, a gandit-o ca solutie urgenta si indispensabila. Cat despre nestiinta de cine este presedintele Romaniei as acuza chiar pe initiatorii ideii de interzicere a votului in Diaspora: de 7 ani se rotesc in jurul "presedintelui jucator" de care habar nu au cine este.
      Romanii emigranti insa, pun alta problema ca subiect destul de important: sa dezbatem dreptul de a participa pe listele de candidati a cretinilor. Asta ar fi una. Dupa care s-ar interzice candidatura analfabetilor licentiati. Nici unul din ei nu platesc impozite pe gandirea stramba, efecte ale unei copilarii frustrate (probabil). Daca ar exista domnilor sustinatori de idei nastrusnice un impozit in aceste doua categorii cu siguranta contributia dumneavoastra ar fi efectiva si destul de consistenta. Ne bucuram ca ati vazut cine este cu adevarat presedintele Romaniei dupa 7 ani de "domnie", insa ati pierdut intre timp cei "7 ani de acasa", pe care am dubii ca i-ati avut.
         Dar eu merg mai departe cu o propunere: Cum noi va suportam neplata impozitelor pe rahitism al gandirii, va rugam sa ne pasuiti in ceea ce priveste votul din Diaspora.

2 iul. 2012

PITICOT SI DL. BASESCU

      Din pacate atat starea mea de sanatate cat si volumul de lucru din ultima perioada nu mi-au permis sa revin cu opinii in acest blog. Asa ca multi dintre cunoscutii mei au gandit chiar ca il abandonez. Ei bine nu!
      Ma intorc din Romania, unde asa cum am mai publicat, am fost prezent la alegerile locale si a revedea cativa colegi militanti socialisti. Totul pentru a ma pune la curent cu toate actiunile si strategiile politice ale partidelor politice din Romania.
        Adevarul este ca situatia ma ingrijoreaza: nimeni nu vorbeste la telefon probleme politice de frica, colegii s-au intors impotriva apropiatilor si toata lumea are dosare despre toata lumea. Mi-am adus aminte despre publicatia mea de pe blog "Pe cine deranjeaza Sarbu" prin care imi aratam satisfactia ca nu au ce dosar sa-mi faca si m-am mai linistit. Desi pot spune (adevarul e ca m-ar distra) ca am plagiat sau copiat pe la examenele de admitere in Baroul din Madrid. Este ridicol.
           Ai mei colegi si unii din prieteni se intreaba ce parere am despre plagiat. Pai cred ca ar trebui sa se desfasoare lucrurile de o maniera fireasca si civilizata. In primul rand daca exista o suspiciune sau indiciu, pana cand nu poate fi probat ca premierul a plagiat, nu putem sa ne aventuram in sentinte gen "e un plagiator". Imi inchipui ca Romania are destule instrumente si institutii (ca in materie de opresiune Romania este nr. 1) sa dovedeasca de o maniera clara daca s-a copiat ceva dintr-o lucrare de doctorat, de unde, cum, cat si care ar fi sanctiunea. Apoi, NUMAI DUPA CE ESTE EVIDENT SI CLAR, se poate remite o analiza catre presa sau orice alt organism interesat cu privire la acest subiect. Asa se face ca azi premierul este un plagiator, maine nu, poimaine da, raspoimane nu.
          Ce-i mai place dlui Basescu jocul "de-a v´ati ascunselea". Este exact ca din jocul "Nu te supara frate" - uite bocul, nu e bocul. Sau "hopa Mitica...cade-n sezut si se ridica". Numai ca ar fi recomandat sa-i reaminteasca cineva ca este din sfera copilariei de unde dansul nu a iesit. Cine i-o fi luat jucariile sincer nu stiu, pentru ca tare suparat il vad in ultima perioada. Suspectez de "hot de jucarii" pe domnul Adrian Nastase care a facut ca furia basesciana acesta din urma sa o resimta dureros.
Dar cel mai mult imi aduce aminte de jocul PITICOT  al anilor 80 (pe care sigur dra EBA l-a primit cadou de la tatal sau). Dand cu zarul dl. Basescu muta pionul si ii spune dlui Ponta. "mai stai o tura" sau citind instructiunile le interpreteaza de maniera "Victore, te-ai intalnit cu un lup de mare - mergi 10 casute inapoi....he he he...ha ha ha". Pe bune: nu va suna nimic din jocul asta din ceea ce se relateaza pe la televizor?
           Adevarul este ca aparte de gluma (putin adevarata) de mai sus, in Romania se joaca bani grei. Afaceri din judet, afaceri din comune, afaceri la nivel national. Si e o vorba "cel obisnuit cu binele, dificil se obisnuieste cu greul apoi". Aici nu este vorba de a mentine afacerile pentru ca intreaga clasa politica are bani ca un muritor de rand nu ar sti sa pronunte zerourile. Este vorba de a mentine acest standard ridicat. A trece la un trai din "economiile" facute in legislatura lor, cei din PDL nu o admit. Si sunt capabili sa faca orice. E suficient sa urmarim stirile lunii iunie cu "ochi critic" si nu partinitor si sa ne dam seama unde, de ce si cum vrea dl. Basescu in special sa ajunga. Ca e un presedinte "jucator".