26 aug. 2012

CERCUL CAPSUNARILOR ANONIMI


         Ma numesc Marius Vili Sarbu si locuiesc in Spania – adica sunt “capsunar”. M-am inscris de cativa ani in “Cercul capsunarilor anonimi” si adevarul este ca de cand sunt aici am inceput sa inteleg de ce unii sunt dependenti de “capsuni”. Si de ce altii, din Romania, sunt dependenti de “capsunari”. Si sa inteleg de ce sunt mandru de colegii mei “capsunari” din Spania. Cu unii sunt deja prieten, cu altii coleg de partid, altii ma cunosc prin prisma muncii, cu altii calatoresc spre Romania si din Romania. Suntem colegi de capsuni si drumuri lungi.  Dar mi se pare corect sa va povestesc rostul acestui articol.
      Tot ce se povesteste despre un rezident in Spania incepe cu “capsunar”. In afara faptului ca o persoana care, in baza unei munci (inclusiv culesul de capsuni, portocale sau masline) isi castiga CINSTIT existenta, expresia de capsunar s-a extins catre toti rezidentii romani din Spania indiferent de profesia practicata. Este o expresie folosita in Romania de presa, oameni politici si multi din prietenii "capsunarilor".
     Adesea expresia se foloseste in sens de dispret. Alteori de invidie, dar primul sens este cel mai des intalnit. In traducere simpla, capsunar ar fi definit ca “cetatean roman stabilit in Spania si care presteaza munci josnice, fara importanta si nu are dreptul la opinie”. Mi-ar fi placut sa dau o definitie stiintifica dar nu este prinsa in dictionarul academic al limbii romane.
      In mod normal nu ma mira folosirea unui cuvant cu sens depreciativ fata de o categorie de populatie care in mod ONORABIL isi castiga existenta si isi ajuta familia. Traian Basescu, cand era recent ales presedinte apostrofa cu "tiganca imputita" o ziarista, “ciumpalaci” pe manifestantii  anti-guvern si presedinte. Dar cu presedintele “alungat” si expresiile domniei sale de bulibasa frustrat ne-am obisnuit deja. Mira insa atitudinea multora dintre cetatenii romani care inca mai locuiesc in Romania. Ma mira atitudinea moderatorilor de televiziune care, fara nici o jena, categorisesc concetatenii lor cu o porecla nemeritata.
     In realitate ce inseamna “capsunar”? Este acea persoana care, de cele mai multe ori, alungat de mediocritatea, sistemul mafiot de inegalitate de sanse, de tratamentul unui stat care pretinde a face parte din Europa dar este inca la nivel de Kurdistan, alege sa-si cladeasca un viitor propriu sau pentru familiile lor in Spania.
       “Capsunarul” traieste la o distanta de 3800 km de granita Romaniei. Infrunta ruperea de familie si traieste drama permanenta de a nu fi aproape de cei dragi. Incearca sa-si refaca viata furata de toate Guvernele Romaniei prin politicile mafiote de furt si dispret pentru persoanele normale. Este persoana care trebuie sa invete urgent limba spaniola pentru a putea avea o munca si trai intr-o tara care nu este a lui. Care daca are 2 euro, unul il trimite parintilor sai jigniti cu o pensie de 500 RON de catre statul roman. Care trebuie sa munceasca in fiecare luna pentru a nu fi aruncat in strada, sa-si educe copii intr-un sistem de invatamant total strain.
       “Capsunarul” nu are pile in Spania. Nimeni nu-i ofera cadouri si nu are rude la minister sa-i gaseasca un loc de munca cu aer conditionat. Este o persoana decenta care si-a castigat un loc in societatea spaniola, unde culmea, este apreciat, fiind persoana  preferata pentru orice profesie. Este harnic, nu numara orele care le sta peste program si nu pune probleme firmelor in care lucreaza. Este atat de tenace si pregatit incat, cu ajutorul Guvernului Boc, i s-au pus restrictii pe piata muncii in 2011.
      Insa “capsunarul” este un om cu iluzii, sentimente si sperante ca si ceilalti romani. Isi doreste o casa in Romania si si-o construieste cu eforturi pentru ca nu poate fura in licitatii publice. Economiseste luna de luna gandindu-se ca intr-o zi tara lui ii va oferi sansa pe care o merita. Ziua insa este prea departe.
      De putini ani au pus deputati si senatori care reprezinta capsunarii. Acestia vin in vizita, cheltuie banii publici in numele capsunarilor si se intorc la vilele recent construite ca sa vada mersul lucrarilor. Apoi, in cercurile restranse isi rad in barba de oportunitatea de a-si face casa si un viitor copiilor fara a culege capsuni.
     Initial ma deranja expresia de capsunar. Acum ma simt identificat in totalitate cu ai mei concetateni: sunt persoanele de la care multi dintre cei care vorbesc cu dispret despre ei ar putea invata ca MUNCA SI ONOAREA sunt parte integranta a romanilor din Spania sau de oriunde ar fi. SUNT CAPSUNAR SI SUNT MANDRU DE CONCETATENII MEI ROMANI REZIDENTI IN SPANIA! E destul de clar?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu