21 dec. 2011

MOARTEA CLINICA A ROMANIEI

           22 decembrie 1989....in mod normal ziua oficiala a Revolutiei Romane, ziua in care furia romanilor s-a extins in toata tara pentru a produce o schimbare fundamentala in mersul lucrurilor, dupa care s-a stins pentru totdeauna. S-a stins atat de tare incat romanii nu mai ies in strada nici macar atunci cand pierd drepturi elementare - la o pensie demna dupa o viata intreaga de munca dupa comunism, la un salariu decent, la servicii sanitare, la un sistem de transport normal si organizat, la o infrastructura decenta, la o economie sanatoasa etc.
          Vocabularul romanesc a luat o intorsatura nebanuita ca pana si Academia Romana ar fi surprinsa sa vada ca anumite cuvinte sunt folosite zilnic pana la epuizare, aducand cu sine un nou stil de viata. Cuvintele  CIUBUC, PESCHES, DAR si expresii ca "A DESCHIDE USA CU CAPUL"  si "VIN DIN PARTEA LUI...."au atrofiat valoarea cuvintelor COMPETENTA, DREPT, OBLIGATIE, RASPUNDERE, BUN SIMT care au disparut din dictionare. Este Romania dupa 22 de ani de la Revolutie. 22 de ani care au depasit si pana cea mai pesimista estimare a lui Silviu Brucan din 1990 - "Romania va intarzia 20 de ani in a intra in normalitate" spunea prin vara lui ´90. Gresit! Ceea ce nu a luat in calcul dl. Brucan la vremea respectiva era ca exista dl. Basescu. Incepe glorios in FSN, apoi in PD, apoi in PDL, apoi....Dumnezeu mai stie culoarea politica actuala a dlui Basescu (popular - democrat - social - liberal; domnia sa le are pe toate). Ceea ce a ramas neschimbat la domnia sa este obrazul gros. Folosirea justitiei in folosul domniei sale, frauda alegerilor trecute, saracirea totala a Romaniei, bataia de joc a pensionarilor, nimicirea sistemului sanitar romanesc, alungarea romanilor peste hotare, faramitarea sistemului de invatamant, slabirea administratiei publice; in TOTAL - NIMICIREA STATULUI DE DREPT ROMAN, batjocorirea constitutiei si impunerea politicii de soc asupra populatiei.
            Ce diferenta este intre Ceausescu si dl Basescu. Este ca dl. Basescu nu are acelasi numar de ani la conducerea tarii. In schimb doreste si tinde spre asta. Schimba legile electorale prin Guvernul Fantoma de la Bucuresti si pune oameni de paie in functii cheie pentru a fi usor manevrati. Iar daca unul ridica capul - sa i se taie.
           Mai mult. Pentru o vreme (putina, dar suficienta) a pus un pe un domn Lazaroiu in fruntea ministerului care se presupune ca se ocupa cu probleme in materie de munca. Primeste domnia sa o propunere de interzicere a dreptului de munca a cetatenilor romani din Spania si domnul Lazaroiu, intr-un moment de luciditate suprema si totala, semneaza. Brusc, de la 22 iulie 2011 aproape 850 de mii de romani se gasesc in situatie de risc intr-o tara in care au lucrat ani de zile, nu mai pot lucra, nu mai platesc casele in care locuiesc si nu mai au bani pentru familiile lor. Si asta pentru ca dl. Lazaroiu era prea ocupat sa pregateasca  domnului Basescu o noua formatiune politica, sub Dumnezeu stie ce denumire, ca sa-l primeasca si sa-l sprijine, in loc sa se sfatuiasca cu cei din comunitatea romaneasca din Spania. Aproape un milion de romani lasati in afara oricarui sprijin. 
           Raspunsul care se practica este: "asa a cerut UE". Bun, acum problema este ca nu poate pacali pe toti. Asta a cerut UE si in cazul Bulgariei si nu s-a acceptat pentru ca ministrul muncii bulgar a refuzat o negociere in aceasta directie.
         Intorsi la problemele Romaniei - cea cu 23 de ani vechime in democratie, dar mai terfelita ca o domnisoara de companie - este suficient sa privesti in jur pentru a-ti da seama ca in toti cei 7 ani de epoca a dlui Basescu, Romania s-a intors la inceputul anilor ´80. Diferenta este insa urmatoarea: atunci aveai bani dar rabdai de foame pentru ca nu aveai ce cumpara, iar acum ai ce cumpara dar nu ai bani. Traim in aceeasi tara gri in care bunicii nostrii traiesc din gradina de legume si din porcul taiat la Craciun; in care parintii lucreaza fara contract de munca unde pot (in cazul in care au unde) si singura distractie pe care o au este sa mearga la tara sfarsitul de saptamana; in care a merge la medic este un lux pe care nu si-l poate permite oricine; in care nimeni nu mai zambeste, nu mai spera si visele sunt interzise.
       Cu toate astea s-a reusit ceea ce Ceausescu ar fi vrut sa obtina: moartea spiritului liber romanesc. Iar daca am fi continuat a avea spitale in Romania cu siguranta s-ar fi declarat MOARTEA CLINICA A ROMANIEI.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu